Samen werken en ondernemen | werkerscoöperaties

Medewerkers die samen hun bedrijf runnen: in veel Europese landen is het een bekend gegeven. Vlaanderen moet deze ondernemingsvorm dringend beter leren kennen, want ook hier heeft hij heel wat potentieel voor de economie en de samenleving. Daarom neemt Febecoop tal van initiatieven om deze ondernemingsvorm verder te ontwikkelen.

 

Praktijkfiches

Samen met andere gedreven mensen een werkerscoöperatie starten … Je onderneming of vzw omvormen tot een werkerscoöperatie … Mooie plannen, maar hoe begin je eraan? In deze reeks praktijkfiches vind je ongetwijfeld heel wat advies dat je goed van pas komt:

Onderzoek

cover studie

Karel Verhaeghe van Febecoop Adviesbureau en ULB-sociologe Kristel Maasen onderzochten hoe het eraan toegaat bij werkerscoöperaties in Vlaanderen, Schotland en Finland. In Vlaanderen namen acht ondernemingen deel aan het onderzoek, waaronder een communicatiebureau, een schildersbedrijf, een restaurant … Allemaal bedrijven waarvan de medewerkers tegelijk mede-eigenaar zijn.

“Geen twee werkerscoöperaties zijn hetzelfde”, zegt Karel Verhaeghe. “Dat merk je bijvoorbeeld op het vlak van coördineren. Bij sommige werkerscoöperaties neemt een team de coördinatie in handen. In andere bedrijven is er een beurtrolsysteem. Maar allemaal waken ze erover dat de rol zo weinig mogelijk hiërarchisch wordt ingevuld, want alle medewerkers zijn gelijkwaardig”. Ook thema’s als beslissingen nemen en winst verdelen komen aan bod in het onderzoek.

 

Andere publicaties

dewerkerscooperatieklein‘De werkerscoöperatie, het ondernemerschap herbekeken’. Een boek vol handige tips en praktijkvoorbeelden voor wie samen met anderen waardengedreven wil ondernemen: dat is het opzet van dit boek. Onder meer sociale zekerheid, vennootschapsrecht en organisatorische aspecten komen aan bod.

Te koop bij Acco.

 

 

 

 

 

 

Werkerscoöperaties in de kijker

De coöperatieve nieuwssite Apache.be sprak met verschillende ondernemingen die volgens coöperatieve principes werken in haar reeks over de bottom-up revolutie.

  • Schotse remedie tegen cynisme: het verhaal van Stewarts-Buchanan, een Schotse producent van drukmeters dat in 2011 aan de 140 werknemers werd overgedragen.
  • Werknemers baas: op bezoek bij drukkerij De Wrikker, een van de oudste werkerscoöperaties in Vlaanderen.
  • De coöperatie als work in progress: restaurant Lekker GEC over durf en groeipijnen.
  • Verandering begint onderaan: over de aparte aanpak van de Nederlandse schoonmakers van Schoongewoon, zoals in “als er geen aandelen zijn, kan niemand ze verkopen aan een buitenstaander”.

Ook het jaarlijkse coöperatieve event van het Vlaamse Departement Werk en Sociale Economie op 20 oktober 2015 zette werkerscoöperaties uitgebreid in de spotlights. De titel was ‘Wij doen het zelf – Samen beter ondernemen’ en de centrale gast was de Schotse ondernemer en onderzoeker David Erdal, die zelf zijn familiebedrijf hielp overdragen aan de werknemers. Bekijk hier het filmpje met zijn presentatie.

Het VRT-journaal van 20 oktober 2015 bracht naar aanleiding van dit alles dit nieuwsitem over Thuisverpleging Meerdael:

nieuwsitem meerdael